Blogg

Uppdateras ibland när andan faller på.

Feed

En RSS-feed finns här.

Vänster 0 Borgerligt 3
20 augusti 2008
Jag är så trött på förintelsen.

Idag toppar t.ex. DN med att en undersökning visat att många lärare inte kunde svara på massa frågor om förintelsen. Många hade tydligen inte ens fått någon utbildning om den. Men hela min uppväxt har det i skolan tjatats om förintelsen, och jag kunde inte svara säkert på en enda fråga av dom som ställdes. Tydligen handlar det om att man ska man ska vara mästare i detaljkunskap för att inte vara ignorant historierevisionist, ja, antisemit, på gränsen till nazist!

Under min skolgång har man ideligen upprepat att förintelsen är det värsta som hänt i mänsklighetens historia och att den absolut inte får glömmas. Okej, det finns vettiga argument för att undervisa barn om förintelsen. Men. I sin iver att komma ihåg förintelsen glömmer man bort alla andra historiska utrotningskatastrofer. Värre saker har hänt. Och med argumentet att det inte var så länge sedan förringar man och suddar ut mer aktuella mänskliga katastrofer som sker nu eller nyligen.

Under min grundskole- och gymnasiegång nämndes förintelsen säkert upp emot tusen gånger, medan t.ex. vietnamkriget aldrig togs upp. Det får man istället lära sig om på sin fritid, genom amerikanska filmer. Av allt som sker och har skett i Afrika eller Sydamerika nämndes inte ett ord.

Det är lätt hänt att man ses som antisemit eller nåt annat om man inte nämner hur hemsk förintelsen var minst en gång om dagen, men allt tjat om den står mig upp i halsen. Lobbyinggrupper och politiska organisitioner med semidold agenda släpper med jämna mellanrum sådana här pressmeddelanden för att verka för sina syften. Och journalisterna vill ju inte vara antisemiter, så det blir förstasidesstoff.

Förintelsen får inte glömmas, okej. Men det viktiga är väl att komma ihåg sensmoralen, och inte alla smådetaljer om årtal och lägernamn. Eller? Och kan man inte ersätta undervisningen om den svenska kungaätten med lite mer aktuell historia?

Klassificera: Vänster Vänster Borgerligt Borgerligt
2 kommentarer
vitkor, 21 augusti 2008: Nån annan tänkte likadant som jag om enkäten:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=8
morka, 21 augusti 2008: Ja hela den här grejen är bara MÖG!!!

Kommentera

Namn: Spam? ja/nej

rocky