Blogg

Uppdateras ibland när andan faller på.

Feed

En RSS-feed finns här.

Vänster 0 Borgerligt 3
5 november 2008
En 3D-effekt

kan åstadkommas med stereobilder. Två bilder tagna strax bredvid varandra, fungerar på samma sätt som vårt öga, och med hjälp av det kan man uppfatta tredimensionalitet och djup.

3d-skrivbord

(Ursäkta röran)

När jag var yngre hade jag en teori om att man borde kunna mäta avstånd på det här viset. Genom att titta på en punkt, och förflytta en kamera ett fixt avstånd i sidled borde man genom att se hur mycket punkten förflyttas kunna avgöra hur lång bort den är. Kanske är det just så dom här lasermätningarna vid konstruktionsarbeten funkar. Ska kolla upp det.

Klassificera: Vänster Vänster Borgerligt Borgerligt
7 kommentarer
Jonatan, 5 november 2008: Den tekniken används för att mäta avståndet till vissa stjärnor. Man jämför bilder tagna när jorden är på två olika sidor av sin omploppsbana. Är det inte så att man måste veta storlek på objekten på bilden?
, 5 november 2008: Va fan - jag får epilepsi!
vitkor, 5 november 2008: låter vettigt! Nej det borde väl räcka med en punkt va?

Läste om att man i det militära använde liknande teknik fast tvärtom för att beräkna avstånd (inbasmätare?). Man vinklade en av två parallella stereolinser tills målet befanns sig i samma punkt. På vridningsvinkeln kunde man avgöra avståndet.

Jonatan, 5 november 2008: Ok, men då måste du väl veta zoomvärdet på kameran.
vitkor, 5 november 2008: mm, brännvidden va
Simon, 5 november 2008: Lantmäteriet gör också en del fotogrammetri på flygfoton för att göra topografiska kartor av sverige.
Jonatan, 5 november 2008: Om du vill kan du få låna både tummstock och måttband om du vill ta reda på hur långt det är till din termos.

Kommentera

Namn: Spam? ja/nej

rocky