Blogg

Uppdateras ibland när andan faller på.

Feed

En RSS-feed finns här.

Vänster 0 Borgerligt 5
3 december 2008
Ja hur går det nu då?

Jag började exjobba i måndags. Eller snarare, jag började vistas på min exjobbsarbetsplats i måndags. När själva exjobbet börjar är en definitionsfråga. Kanske när projektplanen är klar. Kanske när man hittar ett ämne, eller när universitetet godkänt upplägget. Kanske när man hittar någonstans att göra sitt exjobb. Eller kanske redan när man föds?

Enligt vissa av de definitionerna har jag börjat. Enligt andra inte. Jag har ett företag att vara på, en arbetsplats med egen telefon och gratis kaffe, jag har ett forskningsinstitut som vill anställa mig som exjobbare. Jag har ett brett ämnesområde där det nu gäller att hitta en lämplig avgränsning, formulera en frågeställning och få det hela formellt godkänt av examinator osv.

Men vad är det då jag ska göra? Ja, exakt vad är tyvärr fortfarande inte spikat. Men att det rör sig i mitt favoritområde e-förvaltning är relativt klart. På nåt sätt ska jag titta på problem och möjligheter inom kommunikation och informationsöverföring mellan olika myndigheter, och kanske även organisationer, allmänhet osv. Framförallt när det är flera aktörer inblandade.

Det finns väldigt många rapporter, utredningar och publikationer som är relaterade. Ofta från en mängd olika utredningar, verk, delegationer och myndigheter. De flesta handlar om vad som borde göras. Inte så många om vad som gjorts, eftersom det inte görs så mycket. En anledning till både det och antalet utredningar tycks vara viljan att lägga ner verk eller utredningsgrupper efter några år, för att istället starta upp nya projekt (Exempel 1, 2, 3). Den gamla e-delegationen lades ner för att bilda 24-timmarsdelegationen, som lades ner tillsammans med e-nämnden och Statskontoret och bildade Verva, som nu ska läggas ner och istället är det tydligen dags för en ny e-delegation.

Verva är för övrigt mitt favoritverk just nu. Synd att dom ska läggas ner nu när jag behöver deras material i mitt exjobb.

Det finns också massa fina begrepp som pirrar lite skönt i kroppen när man läser dom. Jag tror det är därför de ofta kallas buzzwords. Även här är det populärt att byta ut ord som har några år på nacken mot mer fräscha som betyder ungefär samma sak. 24-timmarsmyndigheten kallas numera bara för e-förvaltning. Mitt favoritord just nu är interoperabilitet. Det kan vara ganska relevant för mitt exjobb tror jag.

Klassificera: Vänster Vänster Borgerligt Borgerligt
3 kommentarer
sovtroll, 12 december 2008: Så du menar att det här är ett revolutionsfrämjande inlägg?
vitkor, 12 december 2008: utan tvekan!
sovtroll, 13 december 2008: Jag är förstås skeptisk, men det är jag för övrigt till relativt många av dina påhitt... ...särskilt dem som inkluderar Stilla natt med någon obsykr falsksjungande grupp i ett fysikmaterialrum.

Kommentera

Namn: Spam? ja/nej

rocky