Blogg

Uppdateras ibland när andan faller på.

Feed

En RSS-feed finns här.

Vänster 0 Borgerligt 6
27 maj 2009
Firefox är lurig

eftersom den luras med dns-lookups.

Om jag t.ex. går in på http://skatteverket.se/ (dvs utan subdomänen "www") redirectas jag till http://www.skatteverket.se/ Detta är vanligt och fullt normalt. Det är Skatteverket själva som har fixat det så (se nedan).

Och om jag till exempel försöker gå in på Statskontorets hemsida via http://statskontoret.se/ så verkar det också funka fint. Jag lägger märke till att jag redirectas till http://www.statskontoret.se/ på motsvarande sätt som innan.

Men. Om jag försöker gå in på http://statskontoret.se/ med Internet Explorer fungerar inte det. Varför? Jo, för att den url:en finns inte! Dvs, det finns inga DNS-poster för statskontoret.se. Det är naturligtvis en jättemiss av en myndighet som Statskontoret, men Firefox lurar mig att sajten är bättre än vad den är, vilket kanske gör att jag skickar fel länk till folk eller liknande.

Är inte det skönt då? Att Firefox hjälper mig hitta rätt? Nej, inte alls. Säg att jag t.ex. kör en lokal webbserver som heter "nisse" på mitt nätverk. Den råkar dock vara avstängd nu, så när jag skriver "nisse" i adressfältet hamnar jag på http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85sa-Nisse Och skriver jag http://nisse så hamnar jag på http://www.manpower.se/MPNet3/startContent.asp?Ref=SWEDEN_NORDIC

Jag får alltså inte reda på att adressen jag skrev inte kunde hittas, utan tror istället att min server fått spatt.


Vad beror detta på?
Huruvida man ska ha "www" före sitt domännamn eller inte är ett gammalt debattämne. Praktiken härstammar från en sedvana att döpa sina hosts efter den tjänst som levereras. En webbserver får således prefixet "www". Men det fyller ingen teknisk funktion. En del väljer att låta samma webbsida ligga under de båda domänerna (exempelvis är vitkor.se och www.vitkor.se samma sida), men det kan förvirra besökarna, webbläsarna, och folk som länkar, så att redirecta huvuddomänen till www-subdomänen är vettigt och användarvänligt. Detta ska dock vara upp till sajtägaren.

Firefox verkar fungera så, att om man bara skriver in ett ord i adressfältet, som inte motsvaras av någon dns-post, motsvarar det att köra "Jag har tur" på ordet på google, dvs man hamnar den första google-träffen på ordet. Fast ibland hamnar man i googles sökresultat.

Om man däremot prefixar med "http://" så försöker den stoppa in "www" före, och ".se" (Jag har svensk FF) efter. Ger detta ingen träff så stannar den där.

Om man skriver ett ord och trycker ctrl + enter, så stoppar den direkt dit "http://www" och ".se".

Jag skulle önska att endast den sistnämnda featuren fanns.

Klassificera: Vänster Vänster Borgerligt Borgerligt
2 kommentarer
Adam, 27 maj 2009: OM du lovar att vara försiktig kanske du kan fixa nåt av det i about:config!
vitkor, 27 maj 2009: Troligen! Men som vanligt när jag klagar gör jag det inte enbart för min egen skull, utan för hela mänskligheten!

Är det fel så är det -- även om jag kan fixa till det.

Kommentera

Namn: Spam? ja/nej

rocky