Blogg

Uppdateras ibland när andan faller på.

Feed

En RSS-feed finns här.

Vänster 5 Borgerligt 17
12 maj 2010
Gilla eller ogilla

På senare tid har de börjat dyka upp mer, gilla- och ogilla-knapparna på nätet.

Tidigare var det vanligt med betygsättning med på en femstjärnig skala när saker på nätet skulle rankas, men fler övergår nu i tumme upp eller tumme ner. Youtube har varit drivande när det gäller bägge.

Facebook har frustrationen varit stor sedan "like"-knappen infördes, att det inte funnits någon "dislike".

facebooks gilla

Att man har rankningssystem på fler och fler ställen på webben har flera fördelar. Dels kan man på en sajt med mycket innehåll få reda på vad som är populärast, och kan sortera innehållet efter antalet "gillningar". Man får som besökare också en känsla av interaktivitet. Istället för att bara reagera hemma framför datorn gör ens åsikt och reaktion plötsligt skillnad -- det finns ju inget härligare än att få tala ut om sina känslor. Dessutom ser dina vänner eller kontakter vad du har "gillat", och det blir således öven en tipsfunktion.

Relaterat är också möjligheten att dela med sig ("share") via sociala medier, sådant man gillar. Dina vänner får på så sätt reda på vad du gillat.

Fördelarna med att bara ha två alternativ, gilla eller ogilla, är att det blir mycket enklare. Men det finns ju även ett tredje, neutralt alternativ, att inte klicka på nån av knapparna.

Ett mer komplicerat rankningssystem används av exempelvis den vidriga sajten Newsmill (bör ej besökas utan att ha installerat pluginen hatemill. Där kan man välja på reaktionerna "glad", "nyfiken", "arg" och "uttråkad". Det som är lurigt där (förutom att det bara är sverigedemokrater och übermoderater som röstar (kolla gärna denna)) är att det inte är artikeln i sig som man "reagerar" på, utan ett av redaktionen valt ord, som är relaterat till ämnet som artikeln handlar om. Mycket klurigt.

Men.
Som vanligt har jag den ultimata lösningen på denna soppa. Det behövs bara två rankningsknappar:

Vänster eller borgerligt?

Håller på att fixa detta till bloggen.

Klassificera: Vänster Vänster Borgerligt Borgerligt
4 kommentarer
Hannes, 16 maj 2010: Varför är alla dina inlägg klassade som borgerliga?
vitkor, 17 maj 2010: Fråga dom som har röstat
Hannes, 17 maj 2010: Så du menar att du har fri opinionsbildning på din sida, även om de tycker "fel"? :p
vitkor, 17 maj 2010: Det som står i blogposterna är "rätt". Rankningen är till för att sådana som jag ska slippa behöva läsa sådant som man inte håller med om.
Är du borgare? Leta efter hattarna etc.
Det är ett experiment med en alternativ metod till att ha en "bra- eller dåligt"-skala. Sådana signalerar främst kvalitet och inte nödvändigtvis att man håller med.

Kommentera

Namn: Spam? ja/nej

rocky