Blogg

Uppdateras ibland när andan faller på.

Feed

En RSS-feed finns här.

Vänster 1 Borgerligt 2
9 december 2010
Det är svårt med etiketter

är det.

Det är svårt med etiketter för de fyller i stort sett bara en funktion när man vill provocera.

När vill man identifiera sig med en etikett, en beskrivning av en kategori, dra sig själv under en kam, underordna sig en stereotyp?

Av solidaritet kan man sätta en etikett på sig. För att stå upp för en svag grupp och visa att de inte är ensamma.

Som homosexuell kändis i en privilegierad position kan det vara solidariskt att öppet deklarera sin läggning för att stödja de i mer utsatta positioner. Medan det i sak är ointressant vilken läggning en person har.

Jag kallar mig kommunist när jag fyllediskuterar politik med borgarbrackor. För att provocera, och för att de ändå skulle kalla mig det även om jag noggrant redogjorde för min socialistiska övertygelse. Men aldrig när jag diskuterar med vänsterfolk. För att de kan se nyanserna, och för att innehållet då är viktigare än etiketten.

Lars Ohly fick ju väldiga problem med detta. Omvärlden tog sig rätten att definiera vad han menade med begreppet kommunist. Det spelade ingen roll vad han själv menade med det. Han förväntades ta ansvar för vad alla andra som kallade sig samma sak menade med det.

Jag kallar mig vegetarian för att på något litet sätt bidra till en hållbarare livsmedelskonsumtion. Och för enkelhetens skull. Folk brukar dock få väldiga problem om de skulle se mig smaka en liten köttbit någon gång. Trots att de själva inte kallar sig vegetarianer verkar de veta bättre än mig vad det innebär, trots att jag hävdar att jag är det?

Jag brukar annars försöka undvika att sätta etiketter på mig. Vad är meningen med att jag ska kalla mig "heterosexuell" och "man"? Att jag ska känna samhörighet med alla andra som är det? Att folk snabbt ska kunna bedöma mig utifrån den stereotypen? Kanske för att jag ändå automatiskt klassas som det och därför får mina privilegier? Jag är medveten om det. Godkänner det ej.

etikett

Klassificera: Vänster Vänster Borgerligt Borgerligt
0 kommentarer

Kommentera

Namn: Spam? ja/nej

rocky