Blogg

Uppdateras ibland när andan faller på.

Feed

En RSS-feed finns här.

Vänster 0 Borgerligt 3
14 december 2010
Hej Östgötatrafiken!

Jag har lite funderingar kring tidtabeller vid förseningssituationer.

Busslinjernas tidtabeller är ju anpassade för att vara synkade till övergångar mellan olika linjer.
Landsbygdstrafiken in mot städerna ju lagd så att många linjer ankommer samtidigt med några minuters marginal till avgångarna som sker därefter. På så sätt minimeras väntetiderna. Detta gör att man exempelvis kan åka från landsbygden utanför Linköping, ankomma Linköpings central, vänta 5 min, ta pendeltåget till Norrköping, vänta 5 min och åka till Norrköpings landsbygd.

Men vid störningar fungerar detta dåligt. När pendeltågstrafiken ersätts av bussar anpassas ersättningsbussarnas avgångar för att tabellen ska stämma i ena änden. Det kan göra att bussarna avgår 20 min innan pendeltågen hade gått. Detta gör i sin tur att alla anslutningsbussar ankommer för sent till den avgången. Väntetiden blir då lång, sätskilt på helger när avgångarna sker sällan.

Nu i snökaoset är det likadant. Ni uppmanar till att ta en tidigare anslutning för att kunna hinna med övergångar, men om anslutningarna går lika sällan som övergångarna hjälper ju inte det.

Exempel: I helgen skulle jag åka buss från Jursla till pendeltåget Norrköping - Linköping. Bussen var ju sen, och hann därför inte in till tågets avgång, vilket gav en väntetid på en knapp timma på järnvägsstationen. Busschauffören tyckte vi skulle åkt tidigare för att hinna, men det hade ju lett till lika lång väntetid eftersom både buss och tåg gick en gång per timme.

En annan gång nekades jag övergångsrabatt då pendeltåget var ersatt av buss, som gick tidigare än tåget så tiden blev över en timma mellan biljettköpen.

Detta kan ju tyckas vara undantagssituationer, men de uppstår ju ändå ganska ofta, så det vore ju vettigt att fundera över eventuella anpassningar.

Mina frågor blir därför:

* Kan man inte anpassa anslutningsbussarnas avgångstider när de är sena, så att de hinner in i tid till knutpunkterna? Detta är ju vad som görs med ersättningsbussarna, men det måste ju i så fall propagera ut till alla anslutningar för att fungera.

* Kan man inte, vid planerade bussersättningar, låta hälften av ersättningsbussarna gå vid normal avgångstid för att kompensera för de som kanske ändå bara ska exv. Nkpg-Linköping, men kommer med anslutningsbussar till avgången av pendeltåget?

* Kan inte bussarna gå oftare än en gång i timmen på helger?

Mvh
Viktor Arnell

Klassificera: Vänster Vänster Borgerligt Borgerligt
2 kommentarer
ason, 29 december 2010: *pust,stånk* Nu när jag klättrat uppför berget och hittat dig - hejsan, Gott Nytt År! - var är din Rocky-sida?
vitkor, 31 december 2010: hihi, välkommen ason!
Den är uppe nu igen!

Kommentera

Namn: Spam? ja/nej

rocky