Blogg

Uppdateras ibland när andan faller på.

Feed

En RSS-feed finns här.

Vänster 0 Borgerligt 3
1 februari 2011
Jag äcklas av vapenindustrin.

Vi exporterar vapen till Egypten, Förenade arabemiraten, Jordanien, Oman, Saudiarabien, Algeriet och Tunisien. Och just nu står BAE Systems, SAAB, FMV, Ericsson och gänget och rekryterar studenter på arbetsmarknadsmässan på campus.

Vi försöker muta oss till försäljning av JAS i Sydafrika, Tjeckien och andra länder. Vi exporterar spanings- och övervakningssystem till Pakistan och försöker göra det samma till Libyen. För att inte tala om alla vapen vi säljer och köper av fredskramaren USA.

I höstas startades en ny myndighet, Försvarsexportmyndigheten i syfte att främja svensk vapenexport.

Det äckligaste är att man alltid försöker släta över det hela. Att dom som faktiskt tycker det är okej att vi tjänar pengar med vapenexport inte kan stå för det vi gör.

Reinfeldt försöker t.ex. hävda att det handlar om "snälla" vapen, som minröjningsutrustning och kamouflage.

Inspektionen för Strategiska Produkter, som är de som beslutar i vapenexportfrågor försöker i ett aktuellt pressmeddelande (pdf) försvara försäljningen med att det rör sig om "mycket liten" export till länderna i nordafrika. Att det bara rör sig om 60 miljoner kronor till Tunisien och Egypten de senaste 10 åren.

Då nämns inte att handelsministern så sent som förra året var i Libyen och försökte exportera svensk övervakningsutrustning till Khaddafi.

Hur mycket som säljs via andra länder framgår inte riktigt heller, eller vad som sker i form av "motköp" som är så vanligt i den här industrin.

Vad är problemet då? Är det inte företagens eget ansvar? Nej, dels är ju många av bolagen statsägda, och sen har ju vi som nation regelverk kring vapenexport (som vi ständigt gör undantag ifrån). Varje medborgare har således ett ansvar, och likaså de som arbetar i industrierna. Vi har ett kollektivt och ett personligt ansvar. (Enklaste exemplet är väl att jämföra med Tyskland, där folket valde in Hitler och där gaskransoperatören visserligen var en kugge i maskineriet, men dock nödvändig för dess existens. Och vi har större möjligheter att säga ifrån.)

Men det är också svårt att hävda att man personligen går fri genom att välja att inte jobba i de företagen eller investera i dem (någon som många gör omedvetet med sina pensionsfonder). De som utsätts för vapnen har ju inte riktigt samma valmöjligheter.

Likaså kan man inte skylla på att vi (delvis) bara exporterar datasystem, kamouflagenät eller radarsystem (så kallat "Övrigt Krigsmateriel", varor utan "förtörelsebringande verkan"). Det handlar ju bara om arbetsuppgiftsfördelning.

Jag skrev ett reportage från en debatt på universitetet i ämnet för några år sedan.

Läs mer hos Svenska Freds

DN: Vapenindustrin frodas trots finanskris

Klassificera: Vänster Vänster Borgerligt Borgerligt
1 kommentarer
Hannes, 6 februari 2011: Vem skulle kunna tänka sig att Khaddafi skulle kunna vilja använda dem för att förtrycka Libyens medborgare, eller förlåt jag menar Khaddafis undersåtar - befängt!

Kommentera

Namn: Spam? ja/nej

rocky