Blogg

Uppdateras ibland när andan faller på.

Feed

En RSS-feed finns här.

Vänster 0 Borgerligt 3
29 december 2011
Skulle vilja blogga mer om detta

Om rättvisa, teknik och miljö. Om tillväxt och teknikutveckling som ett nollsummespel.

Om att vår världs mekanismer är så abstraherade att vi bara ser ytskiktet som på en svart låda. Och att vi inte vill, och manas att inte vilja, se hur saker och ting hänger ihop under ytan.

Både marknaden i sig, och sättet den är uppbyggd med konkurrerande företag, gör att sambanden döljs för oss. Vi kliver in i en glänsande butik där varorna står i prydliga rader på sina hyllor, och ska helst inte veta att det finns ett fulare lager och lagerpersonal bakom där de kommer ifrån. Och ett lastbilsflak på en motorväg bakom det. Och ännu längre bak, fabriker, fabriksarbetare, gruvor, utsläpp och avverkade skogar.

Livsmedelsindustrin är också ett exempel. "Om slakterier hade glasväggar skulle alla vara vegetarianer". Vad innehåller maten? Vad förmedlar bilden på förpackningen?

Det välstånd rikedomar och tekniker vi samlar på oss i den rika delen av världen sker på någon annans bekostnad. Vi tänker att fortsatt teknikutveckling ska lösa våra problem, men saker som, till synes, blir bättre här, kan mycket väl leda till en försämring nån annanstans.

Vårt fina europeiska kött är beroende av sojaodlingar i Sydamerika. Våra glänsande datorer är beroende av smutsiga fabriker i Asien. Vår höga levnadsstandard är beroende av vapenexport till USA och repressiva regimer i Mellanöstern.

Kolla den här kartan över världens tilldelningar av ip-adresser, jämfört med världens befolkning.

internet vs population

En ny dator som effektiviserar mitt arbete och gör att jag sparar tid, har också kostat massa tid som någon annan utfört. I gruvan, på ritbordet, på fabriken och i transporterna. Det är bara en annorlunda (orättvisare) fördelning av tiden som skett.

Det är den svåraste insikten i rättvisearbetet. Att, om vi vill öka rättvisan och jämna ut klyftor, det antagligen inte räcker att de andra får det bättre. Att det inte är möjligt om inte vi accepterar att få det sämre.

Alf Hornborg, professor i humanekologi, pratar väldigt intressant om allt detta i fyra små videos (har länkat in två av dom här): www.effektmagasin.se/video-alf-hornborg-om-maskiner-pengar-och-omfordelning

Läs också denna, relaterade, särskilt sista halvan (även om en del felaktigheter om köttätande): www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1596327/Hjort-ar-gjort.html

Klassificera: Vänster Vänster Borgerligt Borgerligt
0 kommentarer

Kommentera

Namn: Spam? ja/nej

rocky